Wielu turystów wyjeżdżających na wakacje popełnia podstawowy błąd i zamiast próbować nowych, nieznanych na co dzień smaków, decyduje się na obiady w dostępnych w każdych zakątkach Polski pizzeriach lub barach z kebabami. Będąc w Zakopanem warto zrezygnować z tego zamiaru. W stolicy polskich Tatr znajduje się wiele restauracji serwujących dania z regionu. Jedną z tych, do której koniecznie trzeba wstąpić, jest Dobra Nasza Kasza.

Kasza to składnik staropolskiej kuchni, który od wielu lat popada w niełaskę. A szkoda, bo bogata jest w wiele cennych dla organizmu witamin i składników odżywczych. Kasze, zarówno te gryczane jak i perłowe, wyróżniają się bardzo dużą zawartością sprzyjającego układowi trawiennemu błonnika oraz białek. Dodatkowo jedząc kasze dostarcza się ciału witamin takich jak B1, B2, P i PP, które działają na układ nerwowy oraz witamy E i C.

Na szczęcie od jakiegoś czasu kasze powracają z banicji. Decydują o tym nie tylko wypełnione półki w marketach, ale też takie miejsca jak restauracja Dobra Nasza Kasza w Zakopanem. To właśnie w niej turyści i mieszkańcy Podhala mogą spróbować kaszowych pyszności, które stanowią alternatywę dla kalorycznych i mających znikome wartości odżywcze fast foodów.

Jakie smakołyki serwuje Dobra Nasza Kasza? Na pewno warto zwrócić uwagę już na przekąski – placuszki jaglane oraz kotleciki jaglano-serowe. Z kolei z dań główny na zapiekane brokuły i kukurydzę z kaszą perłową (jęczmienną), boczek ze śliwką podawany z kaszą gryczaną oraz polędwiczki w sosie podgrzybkowym. Oprócz dań z kaszami w menu nie brakuje też zup, np. krupniku i tradycyjnej kwaśnicy oraz domowych deserów. Szczegóły menu dostępne są http://www.dobrakaszanasza.pl/menu-zakopane.

Dobra Nasza Kasza, oprócz Zakopanego ma swoje lokale także w Krakowie i Gliwicach.