Wybierasz się na krótki urlop do Zakopanego i szukasz miejsca na obiady? A może preferujesz knajpy oddalone od centrum miasta i zgiełku odwiedzanych rzez tysiące turystów Krupówek? Znajdująca się na drodze do Doliny Białego Restauracja Czarci Jar to strzał w dziesiątkę.
Lokalizacja: Dokładny adres lokalu to ul. Małe Żywczańskie 11a. Restauracja utrzymana jest w charakterystycznym stylu zakopiańskim. Nie brakuje w niej drewnianych stołów i ław, a całości klimatu dodaje przepiękne palenisko, które świetnie sprawdza się np. w czasie kolacji. Do dyspozycji gości jest także ogródek letni, choć on jest czynny tylko w ciepłe pory roku.
Specyfika kuchni: Restauracja specjalizuje się w serwowaniu dań kuchni regionalnej. Według informacji na stronie produkty w Czarcim Jarze powstają od podstaw i nie zawierają konserwantów. W menu znajdują się takie przysmaki jak tatar wołowy, oscypek z żurawiną, wątróbka z wiśniami i cebulą, flaki z tartym oscypkiem, kwaśnica, rosół barani z wkładką, zupa prawdziwkowa, pieczeń barania, schab z sałatką, pierogi z rydzami czy pstrąg z białą kapustą. W restauracji dostępne jest też niewielkie menu dla najmłodszych.
Przykładowe ceny:
- Wątróbka z wiśniami i papryką – 14 zł
- Flaki z tartym oscypkiem – 15 zł
- Moskol z masłem czosnkowym i rydzami – 18 zł
- Zupa prawdziwkowa – 12 zł
- Kwaśnica – 10 zł
- Pieczeń barania – 39 zł
- Pierogi ruskie – 15 zł
- Pierogi z rydzami – 20 zł
- Pstrąg z ziemniakami i surówką – 33 zł