Regionalnych smakołyków nigdy za wiele, a restauracje Dobra Kasza Nasza i Góralska Tradycja to nie jedyne miejsca, w których kuchnia podhalańska gra pierwsze skrzypce. Wychodząc z pociągu lub szukając odpoczynku po charach Aqua Park Zakopane warto udać się na znajdującą się niedaleko ulicę Jagiellońską. Pod numerem 18 działa serwująca lokalne pyszności Restauracja Zakopiańska.
Niewątpliwie jedną z większych zalet Restauracji Zakopiańskiej jest lokalizacja. Lokal mieści się nie tylko blisko dworca PKP, Krupówek i Antałówki, ale także znajduje się w zabytkowej willi „Konstantynówka”. Budynek powstał według projektu Stanisława Witkiewicza, a jego właścicielką przez lata była kuzynka pisarza Josepha Conrada – Aniela Zagórska. W willi bywali m.in. Stefan Żeromski i Józef Piłsudski. Ciekawe i eleganckie wnętrza sprawiają, że często organizowane są w niej imprezy zamknięte i bankiety.
Restauracja Zakopiańska słynie z oryginalnego podejścia do kuchni regionalnej, która przeplatana jest ze smakami znanymi z całej Europy. Już na swojej stronie właściciele zapewniają, że czas oczekiwania na danie może wynosić nawet ok. 35 minut – wszystko dlatego, że potrawy przygotowywane są na miejscu ze świeżych składników.
Przykładowe pozycje z menu wraz z cenami:
- grillowany oscypek – 20 zł
- wiejska kaszanka w cieście filo – 22 zł
- ser kozi z galaretką z buraka – 26 zł
- chłodnik z ogórka małosolnego – 16 zł
- gicz jagnięca – 54 zł
- pierogi z bryndzą – 29 zł
- dla dzieci m.in. rosół z górskimi kluseczkami – 10 zł